Délkeleten hőségre, országszerte pedig zivatarokra figyelmeztetnek

2019. augusztus. 24 12:07

A hétvégén fülledt, meleg időre van kilátás. Zivatarok az ország bármely pontján kialakulhatnak a délutáni, esti órákban.

Szombaton a Dunántúl középső és nyugati részén szórványosan, az ország többi részén helyenként zivatarokra lehet számítani. A csapadékgócok lassú áthelyeződése miatt néhol felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 milliméter, főként nyugaton 30 millimétert meghaladó csapadék) is várható. A zivatarokat továbbá egy-egy helyen jégeső, illetve 60-80 km/órás, kis eséllyel 80 km/órát meghaladó szél is kísérheti. Késő estére a legtöbb helyen lecseng a zivatartevékenység, de néhol éjszaka és hajnalban is előfordulhat zápor, zivatar.

Szombaton Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megyében a hőség miatt, az egész országban pedig a zivatarok kialakulásának veszélye miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Vasárnap az országban szintén főként délután elszórtan várható zivatar, néhol felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel. Az ország délkeleti felén 25 fok körül alakul a középhőmérséklet, de a magasabb nedvességtartalom miatt máshol is fülledtebbnek érezhetjük az időt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra már hat déli és keleti megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a hőség miatt. A szombati naphoz hasonlóan az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.