Dörgéssel, villámlással kísért hózivatarra és viharos szélre figyelmeztetnek

2022. január. 20 11:34

Markáns hidegfront érkezik. Hazánk északi felén nagy területen lehetnek viharos széllökések, délután a front mentén intenzív csapadék várható.

Csütörtökön az északi országrészben nagy területen megerősödik, a délután érkező front mentén viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. A legerősebb lökések 60-75, elsősorban az intenzívebb csapadékgócokban, illetve a hegyvidéki területeken lokálisan 75-95 km/óra körül várhatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan.

A déli órákig a Dél-Alföldön jelentéktelen mennyiségű ónos eső, fagyott eső is előfordulhat. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes ónos eső miatt Csongrád-Csanád és Békés megyében csütörtökön.

Az északon és keleten délutánig előforduló gyenge havazásból inkább csak az északkeleti határ közelében (Borsod, Szabolcs) maradhat meg lepel és 2 centiméter közötti hóréteg. Délután az észak, északnyugat felől délkelet felé gyorsan áthelyeződő front mentén több helyen intenzív csapadék várható. A kezdeti esetleges havas esőt hamar intenzív hódara, havazás, hózápor váltja fel, esetenként dörgés, villámlás kíséretében. Helyenként rövid idő alatt néhány centiméter hó hullhat. Az esti órákra az intenzív csapadékzóna ugyan elhagyja az országot, de mögötte éjszaka főként a Dunántúlon újabb hullámban várhatók hózáporok, helyenként 1-2 centiméter hóval.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hózivatar miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre csütörtökön.

Pénteken a Dunántúlon, Duna-Tisza közén viharos lökésekkel kísért északnyugati szél várható. Főként a hegyvidéki tájakon 70 km/óra feletti lökések is lehetnek. Elsősorban délután, este a Dunántúlon, középső országrészben hózáporokra lehet számítani, helyenként kisebb mennyiségű hóval. Egyes útszakaszokon a szél hordhatja a havat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.