Dübörög a szél, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2024. január. 25 10:30

Csütörtökön többfelé kell viharos széllökésekre számítani. A középső országrészben 90 km/óránál erősebb szél is lehet.

Csütörtökön délelőtt tovább erősödik a légmozgás a délnyugati és északkeleti országrészek kivételével nagy területen kell számítani sík vidéken is viharos széllökésekre. A maximális széllökések erőssége síkvidéken általában 70-90 km/óra között alakul, de kiemelten a Balaton keleti, északkeleti részén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében akár 90-100 km/órás széllökések is előfordulhatnak. A hegyekben ettől még erősebb lökések sem kizártak. Estére fokozatosan veszít erejéből a légmozgás és ezt követően kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség már nem várható. A péntek este északnyugat felől érkező csapadékzónából északkeleten (Borsod, Szabolcs térsége) havas eső, hó, de Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye északi részein átmenetileg gyenge ónos eső is előfordulhat. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye határhoz közel eső részén a havazásból lepel-1 centiméter hóréteg gyűlhet össze. 

A HungaroMet Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés vármegyére elsőfokú, Fejér és Pest vármegyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos széllökések miatt. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.