Egy méteres hó hullhat Görögországban

2018. november. 15 14:24

A következő napokban északkelet felől egyre hidegebb levegő áramlik a kontinens keleti, délkeleti tájai fölé, a Balkán-félszigeten többfelé lesz kiadós mennyiségű csapadék.

Az előző télen éppen karácsony előtt hullott hatalmas hó Görögország egyes tájain, úgy tűnik az idén még korábban beköszönt náluk a havas, téli időjárás.

Az északkelet felől érkező hideg, szibériai eredetű levegő a Földközi-tenger medencéjét elérve keveredik az ottani nedves, enyhe légtömegekkel, amely egy ciklon kialakulásához vezet.

Görögországban esik belőle a legtöbb csapadék, amely az ország körülbelül harmadán hó formájában hull majd. Síkvidéken csak átmenetileg fehéredhet ki a táj, de 500-800 méter felett összefüggő hóréteg kialakulása valószínű Görögországban, a péntektől vasárnapig tartó időszakban. Az alábbi térképen látható, hogy Görögország magasabb hegyvidéki részein a most következő hétvégén akár 70-100 centiméter hó is összejöhet. Tőlünk ezer kilométerrel délebbre tehát hamarabb érkezik az első komolyabb havazás, mint hozzánk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront nyomában megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás eléri mélypontját.