Egyre több helyen lép érvénybe másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt

2018. július. 29 9:56

A következő napokban már az éjszakák sem nyújtanak jelentősebb felfrissülést, a napi középhőmérséklet egyre több megyében lépi át a 27 fokot.

Vasárnap délután és este a Dunántúl keleti peremén és a Dunától keletre alakulhat ki elszórtan (egy adott pontban 20-30 % eséllyel) zivatar. Az intenzívebb zivatargócokat elsősorban felhőszakadás (lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadék) kísérheti, de helyenként 60-70 km/órát meghaladó széllökés és jégeső is előfordulhat.

A napi középhőmérséklet vasárnap az ország jelentős részén 25 °C fölött alakul, a középső országrészben több helyen a 27 °C-ot is átlépheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra négy, hétfőre pedig hét megyében másodfokú figyelmeztetést adott ki a rendkívüli melegre tekintettel. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.