Elmúlt Katalin és András, milyen télre számíthatunk?

2017. december. 02 15:12

Túl vagyunk az idei Katalin és András névnapokon, amelyek minden évben fontos útmutatói a népi időjárás megfigyeléseknek, előrejelzéseknek, jóslásoknak.

November 25-én ünnepelték a Katalinok névnapjukat. Az idén az ország nagyobbik részén felhős, párás idő volt, csak a déli és nyugati területeken bukkant elő néhány órára nap. Délutántól egyre nagyobb területen eredt el az eső. A hőmérséklet még éjszaka sem csökkent fagypont alá, több fokkal az ilyenkor szokásosnál enyhébb volt az idő.

A népi megfigyelések szerint, ha Katalin napján locsog az idő, karácsonykor fagyni fog. Katalin idén nagyon locsogott, ennek alapján az idei karácsonynak igencsak fagyosnak kell lennie.

Másik fontos megfigyelés a Katalin nappal kapcsolatban, hogy amilyen ezen a napon az idő, olyan lesz az egész január, míg a következő nap a februári időjárást jelzi elő számunkra. Eszerint a januárunk enyhe, csapadékosnak ígérkezik. Katalin másnapján idén folytatódott a csapadékos idő, de a hegyekben az eső havazásba ment át és a hőmérséklet is több fokkal visszaesett. 2018 februárja eszerint hidegebb lenne, mint a január. Láttunk már példát ilyenre többször is az elmúlt években.

András napján idén nagyon mozgalmas időjárásban volt részünk, hiszen épp egy ciklon örvénylett felettünk és jelentős mennyiségű eső, valamint hó hullott az országban. Az északi megyékben többfelé összefüggő hóréteg alakult ki, a hegyekben 20-30 centiméter hullott.

Ennek alapján a 2018-as időjárást nem fogadjuk majd kegyeinkbe, hiszen a “fehér” András “rossz” évet jelez előre.
A szeles, zimankós idő, mint amilyen két napja volt, hosszan tartó telet vetít előre.

Azért ne veszítsük el a kedvünket a népi megfigyelések szerint készített előrejelzésünk alapján. Láthatóan a Katalin és az András napi regula alapján készült előrejelzés ellentmondást szül. Katalin szerint enyhe, míg András szerint kemény télre számíthatunk.

A hosszú távú (3 hétnél több) előrejelzések egyébként sem jó beválásúak, de ha tippelnünk kellene mi Katalinnak hinnénk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.