Előbb északon, majd országszerte zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2024. június. 06 9:59

Északnyugat felől gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, amely kedvező feltételeket biztosít záporok, zivatarok kialakulásához.

Csütörtök déltől, estig nagyobb valószínűséggel a nyugati és északi megyékben alakulhatnak ki helyenként zivatarok, amelyekhez néhol felhőszakadás-szerű intenzitással lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-30 milliméter) csapadék, viharos (60-75 km/óra) széllökés, illetve jégeső (1-2 centiméter alatti átmérővel) társulhat. A késő esti, éjféli órák környékén északnyugaton, északon elsősorban a határhoz közeli részeken fordulhatnak elő zivatarok.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Budapesten, továbbá Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken a déli óráktól kezdődően egyre többfelé, csütörtökhöz képest jóval nagyobb számosságban, és hasonló kísérőjelenségekkel várhatók zivatarok. A zivatarhajlam éjszakára jelentősen lecsökken. Elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet péntekre, az egész ország területére, zivatarok veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.