Elviselhetetlen a hőség Görögországban: 47 fokot mértek

2021. augusztus. 04 13:53

Az elmúlt évtizedek legintenzívebb hőségperiódusát éli Görögország és az Égei-tenger térsége. Futótüzek pusztítanak a rendkívül meleg időben.

Egy anticiklon peremén az Égei-tenger menti területekre forró levegő áramlik, hatására több napja rendkívüli forróság tombol Görögországban és Törökországban. A szárazság és a nagy meleg karöltve számos futótűz kipattanását idézte elő mindkét országban, csak Görögországban több mint száz helyen kapott lángra a növényzet. Kedden, augusztus 3-án 47,1 fokot mértek a Thessaloniki közelében fekvő Lagadasban a National Observatory of Athens adatközlése szerint, mely jó eséllyel a valaha mért legmagasabb érték a térségben.

Néhol az éjszakai órákban sem süllyed 30 fok alá a hőmérséklet, a megterhelő nappali időszak után éjszaka sem érkezik felfrissülés.

Forrás: National Observatory of Athens

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.