Ennyi hó esett az éjszaka

2018. január. 14 11:32

A sokak által várt hó ma reggelre megérkezett az ország nagyobbik részére. Nézzük, mekkora mennyiség hullott ma reggelig hazánkban.

Egy magassági hideg légörvénynek köszönhetően többfelé havazásba váltott az esőzés szombat délutántól. Akkor még a pozitív hőmérséklet és meleg talajfelszín miatt még csak a hegyvidéki területeken maradt meg a hó. Majd est hűlt le annyira a levegő, hogy síkvidéken is növekedni kezdett a hótakaró. Vasárnap reggelre az Alföld nagy részén, az Északi-középhegységben, Budapest környékén és az Észak-Dunántúlon alakult ki összefüggő hótakaró. Jellemzően 2-4 centiméter esett, de helyenként 6-7 centiméter is előfordul az északi megyékben.

kép forrása: met.hu

A hideg időnek köszönhetően néhány napig megmarad a hó, de a hét közepére már csak az Északi-középhegységben maradhat belőle.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Már front nem lesz felettünk, de a magasban intenzív melegedés zajlik. A rugalmatlan érrendszer nehezen kompenzálja ezt a változást. A melegfront okozta koncentrációs és figyelemzavarok veszélyes élethelyzeteket teremthetnek. De a munkahelyi teljesítmény csökkenését is okozhatja a front. Mérsékelt marad a légmozgás, így a szél biometeorológiai hatásaival nem kell számolni.
A légnyomás csökken.