Éppen tíz éve volt az eddigi legnagyobb hőhullám hazánkban

2017. július. 22 5:18

Az idei nyárból sem hiányoznak a sorozatos hőhullámok, de ha visszatekintünk, hogy mi történt tíz évvel ezelőtt, rögtön "hűvösebbnek" fogjuk érezni a mostani időt.

Akkoriban szinte az ország egész területén 40 fok körül alakult a hőmérséklet és emellett voltak napok, amikor a szokatlan hőségben zivatarok is kialakultak, fülledtebbé, még elviselhetetlenebbé téve az amúgy is embert próbáló időjárást.

Nézzük napról-napra milyen rekordok születtek tíz évvel ezelőtt.

Az első rekorddöntés július 18-án Dunaújvárosban történt kerek 41,0 °C fokos értékkel. Aztán a következő két napon (július 19., 20.) Kiskunhalason született ismét napi hőmérséklet rekord 41,0, illetve 41,9 fokkal, ez utóbbi egyben az eddigi legmagasabb érték, amit szabványos mérőeszközzel Magyarországon mértek! 2007. július 21-én Túrkeve nevéhez fűződik rekord, akkor 40,5 foknál állapodott meg a maximumhőmérséklet. Július 22-én Tiszaújvárosban, 40,3 fokkal  született meg az újabb szélsőségesen meleg hőmérsékleti érték.

Július 23-án egy hidegfront átmenetileg 35 fok alá hűtötte a levegőt, de a fellélegzés nem tarthatott sokig, mert 24-én a délkeleti országrészt a rendkívüli meleg újabb hulláma érte el. Aznap Szegeden 39,8 fokot olvashattak le a maximum hőmérsékletként.

Másnapra egy markáns hidegfront érte el a délkeleti országrészt, így már arrafelé is 30 fok alá hűlt le a levegő.

További érdekessége a tíz évvel ezelőtti júliusnak, hogy a hőséget követően július 31-én reggel Zabaron mindössze 3,0 fokot mértek amivel új minimumhőmérséklet született. Egy hét leforgása alatt 37 fokot csökkent a hőmérséklet, ami óriási szélsőséget jelent.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

A front hatására fáradékonyság, aluszékonyság koncentrációs nehézségek előfordulhatnak. A borult idő a kedélyállapotot kedvezőtlenül befolyásolja. Görcsös migrénes fejfájás is tapasztalható.

A légnyomás nem változik.