Estétől érkeznek a zivatarok, figyelmeztetés érvényes

2022. május. 27 13:34

Péntek estétől intenzív zivatarok kialakulására lehet számítani a délnyugati országrészben. Zala megyében heves zivatar is előfordulhat.

Pénteken késő délután, este egy érkező hidegfront előterében előbb a Dunántúl nyugati tájain (főleg az Alpokalján, Zala megyében), majd a késő esti órákban kelet, délkelet felé terjedve elsősorban a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli területein zivatarokra kell számítani. A délnyugati, nyugati területeken akár heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez nagyobb méretű (2-3 centiméter körüli) jég, viharos (általában 70-90 km/óra körüli) széllökés, illetve felhőszakadás (akár 25-30 milliméter csapadék) is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Zala megyére másodfokú, Vas, Somogy, Veszprém, Fejér, Tolna, Bács-Kiskun és Baranya megyére elsőfokú figyelmeztetés adott ki a pénteki napra vonatkozóan, a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei (szélvihar, jégeső, intenzív csapadék) miatt. Felhőszakadás kialakulására Zala, Somogy és Baranya megyében figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombatra virradó éjszaka a zivatartevékenység fokozatosan gyengül. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében.

Szombat napközben kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.