Estétől érkeznek a zivatarok, nagy területen figyelmeztetés érvényes

2022. június. 03 13:20

Az esti óráktól ismét beindul a légkör. Kezdetben a Dunántúlon, majd hajnaltól már az ország középső és keleti területein is felléphetnek felhőszakadással kísért zivatarok.

Ma estig kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Estétől azonban a Dunántúlon már határozottan növekszik az esély intenzívebb zivatarok kialakulására, amelyek szombat hajnalban már a Duna-Tisza közét illetve a Tisza vonalát is elérhetik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok és felhőszakadás lehetősége miatt a Dunántúlra: Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékre péntek estétől kezdődően.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton összességében több hullámban várható zivatarok kialakulása: napközben a zivatarok egyre inkább kelet felé haladnak, majd kora délutántól a középső és keleti tájakon ismét kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. A késő délutáni, esti óráktól pedig északnyugatot újfent egy zivataros csapadékgóc érheti el.

A kísérőjelenségek közül elsősorban a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék jelenthet veszélyt, de szélerősödés és jégeső is potenciális veszély lehet. Felhőszakadás során a cellákból 25-30 millimétert meghaladó, lokálisan akár 40-50 millimétert meghaladó csapadék is eshet. A délután, kora délután újraképződő cellákat emellett nagyobb szemű jég (~2-3 centiméteres átmérő), illetve viharos széllökések is kísérhetik.

Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.