Estétől zivatar alakulhat ki, figyelmeztetés érvényes

2023. március. 31 10:48

Labilizálódik a légkör a késő délutáni, esti óráktól kezdődően, főként északkeleten és délnyugaton lehet zivatar. Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki több megyére.

Péntek délutánig kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Pénteken késő délutántól, kora estétől az ország északkeleti harmadán, illetve a nyugati, délnyugati határvidék közelében válnak kedvezőbbé a feltételek záporok mellett kisebb eséllyel zivatarok kialakulásához. A legerősebb gócokat intenzív csapadék (10-20 milliméter), szélerősödés, esetleg apró szemű jég kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton már nagyobb területen labilizálódik a légkör és nagyobb számban fordulhat elő zivatar (maihoz hasonló kísérőjelenségekkel), elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében valamint az északkeleti megyékben.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Zala megyékben szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.