Évszázados hőmérsékleti rekordok dőltek meg Hollandiában és Belgiumban

2019. július. 25 10:36

Még a vártnál is hamarabb, már szerdán megdőlt a valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja és csütörtökön még melegebb idő várható.

Hazánkban is jóval melegebb van a július végén szokásos hőmérsékletnél, de ez még szinte “hűvösnek tekinthető a Nyugat-Európában tomboló hőhullámhoz képest. Szerdán Franciaország nagy részén 40 fok fölötti csúcshőmérsékletet mértek. Hollandiában és Belgiumban azonban annyira rendkívülinek számítanak a 40 fok körüli értékek, hogy a műszeres meteorológiai mérések kezdete óta nem mértek ilyen magas hőmérsékletet. Az eddigi rekord Hollandiában 38,6 fok volt, amely most 39,3 fokra emelkedett. Belgiumban pedig a 38,8 fokos rekord lett a múlté. Az új országos abszolút rekord  40,3 fok.

Felgyorsulni látszanak az események, hiszen a szerdán felállított rekordok megdőlésére nem kell újabb 100-150 évet várni, ugyanis már nagy valószínűséggel csütörtökön újak születnek. Belgiumban és Hollandiában is 40-41 fokos maximumok várhatók, amelyet az alábbi térkép szemléltet.

Anglia délkeleti területein is nagy a forróság, hiszen London térségében csütörtökön várhatóan 36, 38 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken hidegfront éri el a térséget, amelynek hatására a rendkívüli meleg időszak véget ér.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.