Extrém hideg időre figyelmeztetnek

2018. február. 24 10:46

Az orosz tajga irányából vasárnapra megérkezik a rendkívül hideg légtömeg hazánkba. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Szombat estétől a hőmérséklet fagypont alá csökken, és várhatóan a következő 5 napban nem emelkedik 0 fok fölé. A legalacsonyabb hőmérséklet vasárnapra hajnalban, majd estétől főként északon és a Dunántúlon helyenként -15 fok köré csökkenhet. Az erős szél azonban az Alföldön is jelentősen rontja majd a hőérzetet. Az OMSZ több dunántúli, valamint Nógrád megyére figyelmeztetést adott ki a várhatóan komoly fagy miatt.

A hóval borított tájakon az élénk, erős északi, északkeleti szél hordhatja a havat. Ez továbbra is főként Dunántúl nyugati részén lehet a jellemző.

Szombaton késő délutántól a Salgótarján-Szekszárd vonal 50 kilométeres  környezetében szórványos havazás, hózápor várható. A késő esti óráktól a havazás súlypontja fokozatosan dél, délnyugat felé helyeződik, majd vasárnap hajnalban, reggel már a Dél-Dunántúlon is megszűnőben lesz a havazás. Többnyire lepel-2 centiméter várható, de helyenként 3-5 centiméter is hullhat. A nagyobb mennyiségekre általában a Duna vonalához közelebb eső területeken (Duna-Tisza köze nyugati, Dunántúl keleti részén) számíthatunk.

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.