Ez a hosszú hétvége a hőmérsékleti rekordoké

2018. november. 04 9:39

Idén a november első napjai rendkívül enyhe idővel telnek. Szombaton is kitartott a meleg, újabb rekordok születtek reggel és délután is.

Szombaton reggelre több helyen nem csökkent 15 fok alá a hőmérséklet, ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi országos (Sopronban, 13,8 fok), és a budapesti (14,6 fok) minimumrekord is megdőlt. Az új országos rekordot mától Tatabánya tartja 15,8 fokkal, míg Budapesten 15,1 fokig hűlt le csupán a levegő. Ilyen magas reggeli hőmérséklet augusztus vége felé jellemző hazánkban.

A kivételesen enyhe hajnal után a délután sem múlt el újabb rekorddöntések nélkül. Az országos és a budapesti maximum hőmérséklet rekord is megdőlt. Az 1970-es soproni 23,5 fokot, ma több településen is átlépte a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában 24,4 fokkal Sarkad lett a legmelegebb. Budapesten pedig az 1924-ben mért 20,5 fokot szárnyalta túl a hőmérséklet a szombat délutáni órákban, az új rekord 21,6 fok lett.

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.