Ezt tegye a nőnapra kapot jácinttal, hogy újra virágozzon

2017. április. 04 5:30

A tél végén elárasztják a boltokat a hagymás jácintok, amik amíg virágszanak a lakásunk ékeinek számítanak, de aztán ha elvirágoztak elég szomorú látványt nyújtanak.

Megmutatjuk mi a tennedő velük ezután, ha nem akarjuk őket kidobni.

Ha azt látjuk, hogy kezd a virág elnyílni, száradni és sárgulni, ne csináljunk vele semmit. Maximum tegyük a lakás egy kevésbé feltűnő pontjára és várjuk meg amit teljesen el nem szárad.

Miért?

Ilyenkor összes tápanyag visszahúzódik a hagymába. Ennek köszönhetően tud majd a hagyma újra teljes erejével a virágzásra  összpontosítani. A hagymás növények minden tápanyagot a hagymában tárolnak, ezért van az hogy amikor kint még se napsütés, se eső, ők már akkor is virágot hoznak.

Mi a teendő?

Várjuk meg, hogy a növény minden része elszáradjon és utána közvetlenül a hagyma felett vágjuk le a szárat és a leveleket. A hagymát vegyük ki a földből, csomagoljuk újságpapírba és tegyük száraz, hűvös helyre. Szeptember – október környékén vehetjük elő újra.

A hagymát ekkor újra elültethetjük. Egy akkora cserepet kell választani, ami kb. két cm szélesebb a bele kerülő hagymánál, vagy hagymáknál, és nem túl mély.  A hagymát úgy kell beletenni a földbe, hogy felső egynegyede kilátsszon. Ezután alaposan meg kell öntözni, majd egy teljesen sötét, 10 fok körüli helyre tenni.  A hagyma fokozatosan begyökeresedik, majd elkezdi a virágrügy növesztését. A tizenkettedik hét körül már hüvelykujj nagyságú, sápadt, hegyes rügy kell, hogy csúcsosodjon a hagyma tetején. Ilyenkor melegebb, világos helyre kell vinni a növényt. 2-3 nap amíg a bimbók kipattannak és újra teljes díszében pompázik a virágunk.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.