Fél méternyi hó szakadhat New York-ra

2020. december. 14 19:10

Komoly hóvihar készül az USA északkeleti partvidékén, e hét közepén. New York környékén akár 40-60 centiméteres hóréteg alakulhat ki.

Az idei amerikai tél legnagyobb hóvihara alakul ki várhatóan a következő napokban az USA északkeleti államaiban. Az Atlanti-óceán felett egy ciklon vonul az USA keleti partjai közelében, amely jelenleg a délkeleti államokban esőzéseket okoz. Kedden azonban tovább halad észak felé, és a csapadék halmazállapota egyre több helyen havazásba vált át.

Az alábbi térképen a csütörtök estig várható friss hó mennyiségét láthatjuk. A sárga, illetve narancs színű árnylatok a 30 és 50 centimétert meghaladó hóvastagságot jelölik. A hatalmas mennyiségű hó mellett veszélyes mennyiségű ónos esőt is jeleznek az előrejelző modellek.

A havazás mellett a szél tovább fokozza az időjárási helyzet egyediségét, hiszen csütörtökön hajnalban már nagy területen várhatók 40-80 km/óra közötti széllökések. A legerősebb hóvihar épp a sűrűn lakott Washington-New York közötti térségben valószínű.

Péntekre elvonul a vihar és várhatóan komoly enyhülés már nem érkezik karácsonyig, így a lehulló hó nagy része megmarad az ünnepekre, így az USA északkeleti államaiban havas lesz az idei karácsony.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.