Felhőszakadás és hőség veszélyére figyelmeztetnek

2018. július. 26 10:48

A fölénk áramló nedves levegőben egyre kedvezőbbé válnak a feltételek jelentős csapadékkel járó zivatarok kialakulásához. Emellett a fülledt meleg is megnehezíti következő napjainkat.

Csütörtökön napközben elszórtan számíthatunk zivatarok kialakulására, legkisebb eséllyel a Dunántúl keleti, délkeleti részén. A zivatarokat általában szélerősödés és jelentős mennyiségű csapadék (5 – 15 milliméter), esetleg kisebb méretű jég kísérheti, de a keleti megyékben a felhőtömbök lassabb áthelyeződése miatt ennél nagyobb mennyiség is előfordulhat. A késő esti órákig a zivatarok lecsengenek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy keleti megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A főváros térségében és az Észak-Alföldön helyenként csütörtökön 25 °C körül alakulhat a napi középhőmérséklet.

 

Pénteken elszórtan, de összességében a csütörtökinél nagyobb számban várhatóak zivatarok, legkisebb valószínűséggel az ország északkeleti megyéiben. A zivatarokban elsősorban felhőszakadás (több, mint 20 milliméter csapadék), másodsorban átmeneti szélerősödés és kisebb méretű jég fordulhat elő. A pénteki nap folyamán a napi középhőmérséklet az Alföldön és a főváros térségében nagyobb területen meghaladhatja a 25 °C-ot.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.