Felhőszakadás és zivatar kialakulására figyelmeztetnek nagy területen

2023. május. 30 13:04

Kedden még több helyen, majd szerdán már csak a déli, délkeleti megyékben kell zivatarok kialakulására számítani.

Kedden több helyen számíthatunk zivatarra az országban, kialakulási esélyük az Alpokalján, a Fertő-tó környékén, valamint Észak-Borsodban a legkisebb. Kedden Győr-Moson-Sopron megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka és szerdán főként a déli, délkeleti tájakon pattanhatnak ki újabb zivatarok (nagyobb számban a nappali órákban). Intenzív zivatarok is előfordulhatnak felhőszakadás (25 milliméter feletti, főleg kedden akár 30-35 milliméter is hullhat helyenként) kíséretében, amelyek a megfelelő domborzati jellemzőkkel rendelkező vidékeken villámárvizeket is okozhatnak. Kisebb eséllyel átmeneti viharos széllökés (60-65 km/óra), illetve jégeső (1-2 centimétert nem meghaladó átmérő) is társulhat ezekhez a konvektív gócokhoz. Szerdán Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés zivatarveszély miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A szerdai front előtt melegszik a levegő. Ezért enyhe fronthatással lehet számolni. Ezért ingerlékenység, fejfájás, emésztési panaszok lehetnek.

A légnyomás csökken.