Felhőszakadás, hőség és zivatarok is lesznek

2020. augusztus. 02 11:31

Az Alpok déli lábánál egy mediterrán ciklon alakul ki a következő órákban, amelynek hatására hétfőn a nyugati tájakon már jóval változékonyabb időre van kilátás.

Vasárnap este, késő este az Alpokaljára besodródhat Ausztria irányából egy-egy elhalófélben lévő zivatar. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt vasárnapra vonatkozóan Győr-Moson-Sopron és Vas megyére. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjjel az Alpokalján és a Kisalföld nyugati felén fordulhat elő néhány mérsékelt intenzitású zivatar. Hétfő délutánig a Dunántúl északi felén alakulhat ki zivatar, késő délutántól, estétől a Balatontól délre kezdődhet aktívabb zivatartevékenység. Számottevő eséllyel ekkor társulhat hozzájuk felhőszakadás, viharos szél, esetleg nagyobb jég. A napi középhőmérséklet a déli megyékben 25 fok körül, vagy kevéssel afelett alakul. Hétfőn a Dunántúlon és Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok miatt. Felhőszakadás veszélye miatt Somogy, Tolna és Baranya megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. 25 fok feletti középhőmérséklet Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében várható.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.