Felhőszakadásra, nagy esőre és zivatarokra figyelmeztetnek

2020. június. 15 12:19

A hazánk közelében örvénylő sekély ciklon hatására újabb zivatarokra, illetve esőre kell számítani. Nagy területen elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Hétfőn a záporok mellett az Alföldön, Észak-Magyarországon szórványosan, a Dunántúl déli és keleti részén egy-egy helyen zivatarok is kialakulnak, melyekből lokálisan rövid idő alatt 20-30 milliméter feletti csapadék hullhat. Főként északkeleten (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és környezete) egy-egy intenzív zivatar is várható 60-70 km/órás széllel, jégesővel és 40-50 milliméter csapadékkal. Estétől kedd reggelig északon (Észak-Magyarország, Alföld északi pereme, Észak-Dunántúl) egy kelet felől fejlődő csapadékrendszer várható intenzív esővel, záporral, helyenként zivatarral, melyből sokfelé hullhat 15-30 milliméter csapadék, főként a hegyvidéki területeken lokálisan nagyobb mennyiség is várható. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt hétfőre vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Kedden a nyugati országrész kivételével több helyen várható zivatar. Kiemelten az Észak-Alföldön helyenként intenzív zivatar is valószínű, melyhez 70-80 km/óra feletti szél, felhőszakadás (30-50 milliméter csapadék) és nagyobb méretű jég is társulhat. Vas és Zala megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt. Több északi megyében a várhatóan nagy mennyiségű esőre tekintettel is elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.