Felhőszakadásra, zivatarokra és kiadós esőre figyelmeztetnek

2022. április. 26 10:42

Kedden és szerdán is aktív lesz a légkör térségünkben. Az intenzív zivatarokat felhőszakadás kísérheti. Az északnyugati megyékben pedig a tartós esőből hullhat 20 milliétert meghaladó csapadék.

Kedden délután a délnyugati, déli területeken alakulhat ki néhol zivatar, majd az esti, késő esti óráktól a Nyugat-Dunántúlt elérő csapadékzónában is előfordulhat dörgés, villámlás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyékre, a keddi napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán napközben legnagyobb számban és eséllyel az Alföldön várható zivatarok (helyenként akár heves zivatarok) kialakulása, de a Dél-Dunántúl keleti részein sem kizárt egy-egy cella előfordulása. Az Észak-Alföldön még szerda éjjel is aktív lehet a légkör, majd lecsengenek a zivatarok. A zivatarokat kedden szélerősödés, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (akár 10-15 milliméter) valamint aprószemű jég, szerdán viharos kifutószél (60-90 km/óra), felhőszakadás (20-25 milliméter, de helyenként 30-40 milliméter is lehet) és jégeső is kísérheti. Az éjjel érkező csapadékzónából szerda éjfélig kiemelten Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben 24 óra alatt jelentős, 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség várható.

Szerdán zivatar veszélyére Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Felhőszakadás előfordulása miatt Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyére, tartós esőből hulló 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt pedig Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.