Felhőszakadással kísért zivatarokra figyelmeztetnek hazánk keleti felén

2023. június. 24 10:26

A Dunántúlon ma már nyugodt idő várható, a Duna vonalától keletre azonban alkalmasak a feltételek felhőszakadással kísért zivatar létrejöttére szombaton.

Ma délutántól a Dunától keletre, elsősorban az Északi-középhegység tágabb térségében és az Észak-Alföldön, majd estétől már a Duna-Tisza közötti területen és a Dél-Alföldön is elszórtan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Az intenzívebb gócokat viharos széllökés (60-70 km/órát meghaladó lökések), felhőszakadás (lokálisan 20-30 milliméter feletti mennyiség), illetve jégeső (~1-2 centiméteres jégátmérő) is kísérheti.

Várhatóan vasárnap hajnalban csillapodik a légkör az említett tájakon.

Vasárnap napközben az ország túlnyomó részén veszélyes időjárási jelenség nem várható. Legfeljebb a keleti, délkeleti határ közelében alakulhat ki kis eséllyel egy-egy zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar és felhőszakadás miatt hazánk keleti felére: Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.