Felhőszakadással, zivatarokkal érkezik a front, figyelmeztetés érvényes

2022. szeptember. 08 10:35

Csütörtökön a délutáni órákban egy hidegfront vonul át hazánk felett, amelynek hatására többfelé számíthatunk intenzív záporok, zivatarok kialakulására.

Csütörtökön délelőttől előbb az Északi-középhegység térségében elszórtan, majd délután az északnyugat felől érkező front előterében és annak mentén egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyek este, késő este fokozatosan átterjednek a keleti országrész fölé is. A fronthoz kötődő zivatarokat elsősorban felhőszakadás (akár 20-30 milliméter, lokálisan akár 30-40 milliméter is lehet) kísérheti, emellett viharos széllökés (60-90 km/óra, egy-egy helyen 90 km/órát meghaladó széllökés is lehet) és jégeső (1-3 centiméter) is előfordulhat környezetükben. Késő estétől északnyugat felől stabilizálódás kezdődik. Csütörtökön az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés csütörtökön. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken a front átvonulása után napközben elsősorban a Dunától keletre, főként az északkeleti, keleti országrészben lehetséges zivatarok kialakulása, amelyeket felhőszakadás (akár 20-30 milliméter), erős széllökés (50-60 km/óra) és esetleg kisebb szemű jég kísérhet. Az esti órákban nyugat felől egy csapadékzóna érkezik, amelyben záporok mellett kisebb valószínűséggel zivatar is előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád megyére, a pénteki napra vonatkozóan. Felhőszakadásra Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megyében figyelmeztetnek pénteken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.