Fengshen egy nap alatt szupertájfunná fejlődött

2019. november. 16 12:26

Egy újabb trópusi rendszer tűnt fel a Csendes-óceán nyugati részén. Nagyon rövid idő alatt szupertájfunná fejlődött és a Fengshen nevet kapta.

November 14-én még csak trópusi vihar volt 90-100 km/órás széllel, majd 24 óra leforgása alatt nagyon intenzív tájfunná fejlődött péntek délutánra. A legerősebb szelek a viharban a 200 km/órát is meghaladják. Középpontjában a légnyomás 952 hPa-ra csökkent.

A műholdképeken Fengshen lenyűgöző szerkezetet mutat. Jelenleg a Mariana-szigetek közelében örvénylik.

Az óceán felszínének hőmérséklete még kedvező a tájfun további fejlődéséhez. A következő napokban a tájfun észak, majd kelet felé halad tovább. Vasárnaptól várhatón gyengülni kezd az ereje. Jelentősebb lakott területeket nem fog érinteni, csak a Japánhoz tartozó Iwo To sziget özelében vonul el szombat délután.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.