Figyelmeztetés: hőség, özönvízszerű esőzés, heves zivatarok

2018. augusztus. 02 11:09

A környezetünkben található nedves levegő rendkívül kedvező feltételeket biztosít zivatarok kialakulásához, amelyeket akár 50 milliméternyi csapadék is kísérhet.

A déli óráktól többfelé, és estig akár több alkalommal is előfordulhat zivatar. Estétől északkelet felől egyre inkább csökken a csapadékhajlam, de a nyugati, délnyugati területeken még zivatartevékenység várható.

Péntek napközben elsősorban a Dunántúlon és a déli országrészben számíthatunk további zivatarok, akár heves zivatarok kialakulására. A legjellemzőbb kísérőjelenség egyértelműen a nagy intenzitású eső (akár 30-50 milliméter) lesz. Emellett néhol az intenzív csapadékhullás folytán rövid ideig viharossá fokozódhat a szél, illetve kisebb jég is hullhat.

A napi középhőmérséklet csütörtökön és pénteken is az ország jelentős részén 25 °C körül vagy felett alakul.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.