Forróság árasztja el a jövő héten Közép-Európát

2022. június. 23 10:16

Újabb, az előzőnél jóval hosszabb hőhullám fenyegeti Közép-Európát a jövő héten. Egyes napokon a hőmérséklet csúcsértéke 10-12 fokkal is meghaladhatja a sokéves átlagot.

Jelenleg Európa nagy részén az átlagosnál melegebb az idő, de extrém hőmérsékleti szituáció sehol sem jellemző.

A hétvége folyamán a Brit-szigetek térségében egy ciklon alakul ki, amely Nyugat-Európában több napon keresztül hűvös, csapadékos időjárást eredményez. Közép-, és Kelet-Európában száraz, az átlagosnál 4-6 fokkal melegebb idő valószínű, amely nagy területen már újabb hőhullám kialakulását jelenti.

Az időjárási helyzet a jövő hét közepére sem változik számottevően. A hűvösebb levegő az Atlanti-óceán partvidékére szorul vissza. A kontinens középső területein fokozódik a hőhullám. A Lengyelország-Magyarország-Olaszország sávban a hőmérséklet csúcsértéke 33, 38 fok között alakul, a délebbi területeken pedig már a 40 fokot is elérheti.

Jövő hét végén Nyugat-Európát markáns hidegfront éri el, a hőmérséklet arrafelé az átlagos alatt valószínű. Az Afrikából származó forró levegő egész Közép-, és Kelet-Európát elárasztja. A felfrissülést hozó hidegfront legkorábban július 3-án érkezhet meg a régiónkba.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.