Gyilkolni fog Mangkhut a Fülöp-szigeteken

2018. szeptember. 14 9:45

Az ázsiai trópusi ciklon szezon eddigi legerősebb tájfunja, Mangkhut ezekben az órákban éri el a Fülöp-szigeteket. Előre láthatóan bestiális pusztítással jár átvonulása.

A legnagyobb figyelem jelenleg az USA délkeleti partjainál örvénylő Florence hurrikánra összpontosul. Azonban egy sokkal félelmetesebb és pusztítóbb trópusi ciklon, a Mangkhut tájfun éri el hamarosan a Fülöp-szigetek északi területeit. Az alábbi műholdfelvétel animáción látható félelmetes örvénylése.

Az 5-ös, azaz legpusztítóbb fokozatba sorolt tájfun csapadékzónája már elérte a szigeteket és egészen szombat délig ontja magából az esőt. Egy nap alatt 400-500 milliméter (előrejelzési térkép alább) zúdul a területre (Hazánkban az alföldi területeken átlagosan egy egész évben hull ennyi eső). Hirtelen áradások, komoly földcsuszamások, sárlavinák veszélyeztetik a helyiek életét.

Az özönvíz mellet a tájfun szinte felfoghatatlan, 300 km/órás széllökésekkel (alábbi térkép) vonul át a szárazföldön (ez kétszer nagyobb a Florence hurrikán szélerősségének). Ereje cseppet sem gyengül a szárazföld elérésekor. Ez nem is meglepő, hiszen a vihar közelében a tenger vize 29-30 fokos, ami bőségesen biztosítja számára a nedves, meleg levegő utánpótlását, ezáltal a pusztító esőt és szélrohamokat. A tájfun várhatóan szombat délután hagyja el a Fülöp-szigeteket, előre láthatóan hatalmas pusztítással jár az átvonulása.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Az esti órában egy hidegfront közelíti meg hazánkat. Folytatódik a lehűlés. A hideg időben egyre vastagabb ruházatra van szükségünk. Fronthatásra ma még nem kell számítani. Mérséklet marad a szél. Ami jelentősen nem csökkenti a hőérzetet.
A légnyomás csökken.