Hamarosan aktivizálódik a légkör, nagy területen zivatarra figyelmeztetnek

2021. május. 15 10:22

A délelőtti nyugalmas, sokfelé napfényes időt mozgalmasabb délután váltja. Hazánk legnagyobb részén alkalmassá vállnak a feltételek zivatarok kialakulására.

Reggel, kora délelőtt kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

A déli óráktól (napi menettel) szórványosan zivatarok kialakulására kell számítani. A legintenzívebb gócok környezetében intenzív csapadékhullás mellett akár viharossá (60-70 km/óra) is fokozódhat a szél, esetleg apró szemű jég is előfordulhat. Estig valamivel kisebb valószínűséggel az Alföld északkeleti részén fordulhatnak elő záporos, zivataros csapadékgócok (majd vasárnapra virradó éjszaka arrafelé is megnőhet a számosságuk).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombaton Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével hazánk teljes területére zivatar veszélye miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap is változékony időre számíthatunk. Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar kialakulásának veszélye miatt vasárnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.