Harminc éve nem volt ekkora vihar Egyiptomban

2020. március. 15 11:33

Több, mint 20 ember halt meg csütörtökön és pénteken az Egyiptomot sújtó zivatarokban, szélviharban és áradásokban.

Mostafa Madbouly miniszterelnök szerint három évtizede nem tapasztalatok ekkora viharokat a térségben. Az időjárási katasztrófában legalább 21 ember vesztette életét, köztük 6 gyermek, akik áramütéstől vagy összeomlott házakban haltak meg.

Egy mecset a felső-egyiptomi Quena városban omlott össze.

A viharokban legalább 65 milliméternyi csapadék zúdult Kairóra. Ennyi eső átlagosan három év alatt hull az egyiptomi fővárosban.

A hidegfront a déli területeken komoly porviharokat okozott.

Az időjárás miatt a kormányhivatalok és iskolák is bezártak. Az időjárással összefüggésbe hozható egy vonatbaleset is amelyben 13 ember sérült meg.

Az alábbi műholdfelvételen látható a viharokat okozó ciklon, amely pénteken középpontjával éppen Egyiptom északi területei felett örvénylett.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront nyomában megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás eléri mélypontját.