Három megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2018. augusztus. 22 10:48

Szerdán és csütörtökön továbbra is nagyon meleg levegő tölti ki a Kárpát-medencét. Így a hőség mérséklődésére még néhány napot várni kell.

Szerdán elszórtan elsősorban az ország déli felében szórványosan valószínűek zivatarok, döntően a délutáni, esti órákban. A lassan áthelyeződő zivatarokhoz általában intenzív csapadék (5-20 milliméter, de délen egy-egy helyen ma és holnap lokálisan akár több, mint 25 milliméter hullhat) társulhat. Zivatarokhoz szerdán kisebb méretű (1 centiméter alatti) jég és szélerősödés (45-65 km/óra) társulhat.  A napi középhőmérséklet szerdán általában 25, 26 °C körül alakul, de egyes területeken a 27 °C fokot is meghaladhatja.

 

 

Csütörtökön az északkeleti megyék kivételével szórványosan valószínűek zivatarok döntően a délutáni, esti órákban. A lassan áthelyeződő zivatarokhoz általában intenzív csapadék (5-20 milliméter, de délen egy-egy helyen szerdán és csütörtökön lokálisan akár több, mint 25 milliméter) társulhat. Csütörtökön a kísérőjelenségek intenzívebbek lehetnek: jégeső (jellemzően 2 centiméter alatti átmérővel), illetve viharos (60-90 km/óra) szél is kialakulhat zivatarok környezetében. A napi középhőmérséklet csütörtökön általában 25, 26 °C körül alakul. Csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat két északi megye kivételével, az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a nagy meleg miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Nyitóképet készítette: Lékai Gábor

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.