Hatalmas áradás és gátszakadások fenyegetnek Irakban

2019. április. 15 8:29

A hetek óta tartó esőzések történelmi magasságokba emelték az iraki víztározók  szintjét, vészesen megterhelve a gátakat. Több ezer embert telepítettek ki az országban.

A Törökországból és Iránból érkező heves esőzések, valamint a hóolvadás a Tigris és az Eufrátesz folyók mind a négy fő víztározójában kritikus vízállást okoztak. A folyók pedig még mindig áradnak. Az északkeleten található Dukan-gát közelében lakóknak el kell hagyniuk otthonaikat, mivel a víz szintje 1988 óta nem látott magasságokba emelkedett.

A Mosul közelében fekvő Thartar-tóban a megfigyelések kezdete óta (1956-ban kezdék a mérést) nem volt ilyen magas a vízállás.

Mosulban, ahol több, mint 600.000 ember él, a gát gipszre épült, amely a vízben oldódó ásványi anyag, emiatt fokozott az aggodalom a gát összeomlását illetően.

Amennyiben a gát átszakad 5 méteres vízzel árasztja el a környéket.

A szomszédos Iránban, Khuzestan tartományban 400.000 embert veszélyeztetnek a megáradt folyók. Tizenegy várost és falut ürítettek ki, de a tartomány 1,7 milliós fővárosában egyelőre nem rendeleték el az evakuálást. Április 6. óta 70 ember vesztette életét az áradások következtében.

A múlt hónapban több, mint 100 ember halt meg, amikor egy komp elsüllyedt a megáradt Tigris-folyóban.

Az alábbi műholdképen is látható, hogy mennyivel nagyobb a vízzel elárasztott terület Irakban és Iránban tavalyhoz képest. Továbbá megfigyelhető a kép jobb felső sarkában, hogy az iráni hegyekben továbbra is vastag hótakaró található, amelyet világoskék, illetve fehér szín jelez a térképen.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.