Havas fákon csiripelnek az ausztrál papagájok

2021. június. 15 10:20

Nálunk épp az első idei hőhullám bontakozik ki, Ausztráliába viszont a tél első havazása érkezett meg a hétvégén.

Havazás és hideg érte el az elmúlt hétvége során Új-Dél-Wales és Queensland államokat, Ausztrália déli részén. A déli féltekén június 1-én kezdődött a tél, a leghidegebb évszak pedig meghozta a havat is. A havazás következtében 1200 háztartásban szünetelt az áramellátás és átmenetileg több utat lezártak.

Érdekes látványt mutat, ahogy a hóval borított fákon színes papagájok üldögélnek.

Megkezdődött a síszezon a Viktóriai-Alpokban, hol helyenként 60 centiméternyi hó hullott. Nem csak a hegyekben, hanem az ország legnagyobb városában is rendkívüli hideg volt. 1984 óta a legalacsonyabb maximum-hőmérsékletet regisztrálták Sydney-ben, ahol mindössze 10 fok volt.

Az időjárás nem mindenhol mutatott ennyire nyugodt képet. Viktória államban az intenzív esőzések áradásokat indítottak el, amelynek következtében több ezer embert kellett kitelepíteni az otthonából.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront nyomában megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás eléri mélypontját.