Havazás, erős hófúvás várható, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. február. 10 12:38

Mediterrán ciklon helyeződött fölénk, amelynek hátoldalán késő estétől, éjszakától erős, viharos szél kíséretében markáns, gyors hidegbetörésre kell számítani.

A fölénk helyeződött csapadékzónából szerdán napközben elsősorban az északi megyékben lehet számítani vegyes halmazállapotú csapadékra: ónos esőre (jellemzően néhány tized milliméter, a magasabb részeken esetleg több milliméter is lehet), fagyott esőre, kezdetben főként az Északi-középhegység térségében havazásra is (általában lepel – 5 centiméter, majd a nap folyamán arrafelé is egyre inkább az ónos eső, majd az eső lehet a jellemző). Estétől az északnyugat felől kezdődő drasztikus lehűlést várhatóan gyors halmazállapot-váltás kíséri: átmenetileg ónos eső is előfordulhat (nagyobb eséllyel az északkeleti harmadban), majd egyre inkább a hó lesz a jellemző. Megemlítendő azonban, hogy a gyors hidegbetörés következtében az addig lehulló, de el nem szivárgó csapadék hirtelen a felszínre, az utakra fagyhat! A Dél-Dunántúlon kis eséllyel akár az ég is megdörrenhet. Ónos eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. A viharossá fokozódó szél miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Fejér, Somogy és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Havazás és hófúvás miatt Somogy és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Somogy megyében zivatar kialakulására is figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön napközben a csapadékzóna kelet, északkelet felé távozik, azonban megközelítőleg az Eger-Orosháza mentén húzódó összeáramlásból továbbra is lehet időszakos havazás, hózápor. A várható hóvastagság térbeli eloszlása erősen függ attól, hogy a gyorsan érkező hideg levegő mikor éri utol az ország fölött elhelyezkedő csapadékzónát: így ebben jelentős a bizonytalanság, kis területen belül nagy eltérések lehetnek! A legesélyesebb forgatókönyvek szerint szerda éjszakától csütörtök estig az ország nagyobb részén általában 1-7 centiméter friss hó hullhat. Lokálisan ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat – erre nagyobb eséllyel az északkeleti vidékeken lehet számítani, míg a legfrissebb számítások alapján az Észak-Dunántúlon kicsi a vastagabb hótakaró kialakulási valószínűsége. Szerda estétől fokozatosan északnyugatira, északira fordul, és főként a Dunántúlon, valamint az északkeleti térségben egyre nagyobb területen viharossá fokozódik a szél. A széllökések jellemzően 60-80 km/óra között alakulhatnak, de főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke) ennél erősebbek (akár 85-95 km/óra) is várhatók. Emiatt a hófödte tájakon hófúvásra, nagyobb eséllyel a Bodrogköz térségében, illetve a Dél-Dunántúl egyes részein erősebb hófúvásra is számítani kell. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki várhatóan 90 km/órát meghaladó széllökések miatt Veszprém megyére, a Dunántúl többi részén, valamint Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Ónos eső kialakulásának veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az öt centimétert várhatóan meghaladó hóréteg kialakulása miatt négy észak-dunántúli megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki csütörtökre. Hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Zala, Veszprém, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében. Erős hófúvás kialakulásának veszélye miatt Somogy, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.