Havazás, ónos eső és viharos szél jön, figyelmeztetés érvényes

2021. január. 13 12:19

Csütörtökre virradóra megint hidegfront vonul át hazánkon. Hatására újabb havazás várható, és még nagyobb területen viharossá fokozódik a szél.

Szerda délután néhol hózáporok fordulhatnak elő, melyekből lokálisan lepel – 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Éjszaka ismét egyre több helyen várható csapadék: általában havazás, hózápor, de a délnyugati határvidéken átmeneti gyenge ónos esőre is van esély. Hajnaltól egyre kevesebb helyen valószínű (már mindenhol szilárd halmazállapotú) csapadék, napközben már inkább a záporos jellegű csapadéktevékenység lesz a jellemző, leginkább a keleti megyékben. Csütörtök estig a havazásból, hózáporokból általában lepel – 5 centiméteres friss hóréteg alakulhat ki, de lokálisan ennél több is lehullhat egy-egy intenzívebb gócból (erre nagyobb esély a keleti, északkeleti vidékeken van). Szerdán napközben főleg a középső országrészben fordulhatnak elő viharos (60-65 km/óra) széllökések. Csütörtökön már a Dunántúlon is nagy területen lesz viharos az északnyugati szél, ekkor a legerősebb lökések meghaladhatják a 70-75, gomolyfelhők környezetében és a hegyekben akár a 80 km/órát is. A szél szerdán esetleg a magasabb hegyekben, csütörtökön elsősorban az ország nyugati felén a frissen lehulló havat hordhatja. Szerda este északkeleten átmeneti ködfoltok képződhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan 5 centimétert meghaladó friss hóréteg kialakulása miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan. A viharos erejű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Vas, Veszprém, Fejér, Somogy és Zala megyére. Somogy és Zala megyében az ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Aluszékonyság, fáradékonyság, koncentrációs problémák, reakcióidő növekedés jellemzővé válik. Migrénes fejfájás kialakulhat. Ingadozhat a vérnyomás. A kopásos ízületi panaszok okozhatnak kellemetlenséget. Időnként megerősödik a szél ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomas emelkedik.