Havazásra, majd sűrű köd kialakulására figyelmeztetnek

2018. november. 20 11:46

Változékonyan alakul hazánk időjárása a következő 36 órában. A nyugati megyékben a havazás mellett az esti óráktól a romló látási viszonyok miatt is figyelmeztetést adtak ki.

Kedd estig délnyugat, dél felől északkelet felé helyeződve intenzív csapadékzóna vonul át az országon, amelynek halmazállapota döntően eső lesz. Az Alpokalján (Vas és Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén) azonban 5-10 centiméter vizes hó hullhat előreláthatólag a déli órákig, az Alpokalja 300-350 méter feletti részein akár 10 centiméter feletti hó is hullhat, ezen megyék keleti részén 5 centméter alatti hó valószínű. Zala megyében eleinte vegyes halmazállapotú csapadék (becsült olvadó hó: kb. 2-8 centiméter), majd egyre inkább eső valószínű. Estétől a nyugati tájakon sokfelé, másutt helyenként sűrű köd képződik, amely a Nyugat-Dunántúlon szerdán tartósan megmaradhat. Az OMSZ Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a keddi napra vonatkozóan a jelentős havazás a sűrű köd miatt.

Szerdára virradóra a ködmezők tovább növekszenek és a nyugati megyékben tartós fennmaradásukra is számítani kell. Szerdára vonatkozóan négy nyugati megyében a rossz látási viszonyok miatt figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.