Hazánk középső területeire érkeznek zivatarok, figyelmeztetés érvényes

2021. augusztus. 29 11:01

Nagy területen labilizálódik a légkör a délutáni órákban. Lokálisan jelentősebb csapadékmennyiség és kisméretű jég is jöhet.

Ma napközben több helyen várható zápor, zivatar. Kiemelten a középső országrészben, a Duna vonala tágabb környezetében (Dunántúl keleti részén, Duna-Tisza közén, Északi-középhegység nyugati részén) labilizálódik a légkör, ezeken a tájakon számíthatunk legjobb eséllyel zivatarokra. Az intenzívebb cellákban néhol 60 km/óra körüli szél, kisebb méretű jég valószínű, illetve kiemelten az északi országrészben a lassan áthelyeződő csapadékgócokból rövid idő alatt 20 milliméter feletti mennyiség is hullhat lokálisan. A hétfőre virradó éjszaka a keleti, délkeleti tájakon marad legtovább aktív a légkör.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Nógrád megyékre, vasárnapra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfő napközben elsősorban az északkeleti harmadban, kisebb eséllyel a Dunántúl északnyugati területein kell zivatarok kialakulására számítani, a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Az esti órákban egy újabb csapadékrendszer érkezik nyugatról, ebben az eső, zápor mellett egy-egy beágyazott zivatar kialakulása sem kizárt.

Öt megye kivételével (Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyék) elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn zivatar veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.