Hazánk nagy részén zivatarra, délen felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. szeptember. 21 12:10

Délnyugat felől egyre nagyobb területen alkalmassá válnak a feltételek zivatar létrejöttéhez a délutáni órák során. Lokálisan jelentős csapadék érkezhet.

Főként a nap második felében jelenhetnek meg délnyugat felől északkelet felé helyeződő zivatarok elszórt jelleggel, előfordulásukra az északnyugati, valamint estig, késő estig az északkeleti országrészben kisebb az esély.

Lokálisan jelentős mennyiségű csapadék (15-25, néhol 25 millimétert meghaladó mennyiség), jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő), illetve átmeneti viharos széllökések (60-70 km/órát meghaladó lökések) társulhatnak a zivatarokhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön a déli megyékben: Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A zivatarokat tartalmazó csapadékrendszer péntek hajnalban, reggel északkelet felé elhagyja hazánkat. Ezt követően péntek délutánig az ország döntő részén nem valószínű veszélyes időjárási jelenség.

Péntek késő délutántól, estétől a Dunántúl északnyugati felén zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket viharos széllökés (60-80 km/óra), jégeső (jellemzően 1-2 centiméteres jégátmérő) és intenzív csapadék kísérhet. Ekkor egy-egy heves zivatar is lehet 80 km/óra feletti szélrohammal és nagyobb méretű (2 centimétert meghaladó) jéggel.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt pénteken Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.