Hazánk nagy részén zivatarra figyelmeztetnek

2022. július. 10 10:36

Nagy területen alkalmassá válnak a feltételek zivatar kialakulásához vasárnap. Lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék lehullhat, a várható csapadék azonban nem oldja meg a szárazságot.

Napközben nagyobb eséllyel a középső és keleti országrészben (kisebb eséllyel Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon) alakulhatnak ki zivatarok. A zivatarokhoz apró szemű (1 centiméter alatti átmérő) jég, illetve viharos (65-70 km/óra feletti) széllökés társulhat. Az északnyugati szelet főleg az Észak-Dunántúlon záporoktól, zivataroktól függetlenül is kísérhetik viharos, hozzávetőleg 60-65 km/óra körüli lökések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt négy dunántúli megye kivételével hazánk teljes területére vasárnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn napközben az északkeleti harmadban fordulhat elő néhány zivatar. A zivatarokhoz apró szemű (1 centiméter alatti átmérő) jég, illetve viharos (65-70 km/óra feletti) széllökés társulhat.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar kialakulásának lehetősége miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hétfőn.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.