Heves zivatar, felhőszakadás és hőség veszélye fenyeget

2020. július. 01 11:39

Csütörtökön egy hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására többfelé kell intenzív zivatarok kialakulására felkészülni az országban.

Szerdán késő délutántól nyugaton labilizálódik a légkör, majd estétől, késő estétől a Dunántúlon elszórtan számíthatunk zivatarokra, melyek között főként az Alpokalján egy-egy hevesebb is lehet. A középhőmérséklet főként az ország déli felén elérheti a 25, 26 fokot, de a záporok, zivatarok felfrissülést hoznak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyére másodfokú, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém Somogy, Tolna és Baranya megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Felhőszakadás lehetséges előfordulása miatt az egész Dunántúlon elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vonatkozóan. Pest, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében hőségre figyelmeztetnek szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka és hajnalban kiemelten a Dunántúl keleti, északkeleti részén alakulhatnak ki zivatarok, melyek várhatóan átterjednek a Duna-Tisza közére, Északi-középhegység nyugati részére is. Csütörtökön napközben országszerte jó feltételek mutatkoznak intenzív zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső kialakulásához. A zivatarokat helyenként rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék, viharos szél kíséri, de egy-egy helyen 50 millimétert meghaladó csapadék, nagy méretű jég és 80-90 km/órát meghaladó szélroham is valószínű. Heves zivatar legjobb eséllyel délután, kora este alakul ki az Alföldön. Késő estére fokozatosan a keleti országrészre szorulhatnak vissza az intenzívebb csapadékgócok. Csütörtökön Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú, másutt pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes a heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Felhőszakadás lehetséges előfordulása miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökre vonatkozóan. Pest, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében hőségre figyelmeztetnek csütörtökön.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.