Heves zivatar, felhőszakadás miatt adtak ki figyelmeztetést

2018. július. 11 11:30

A hidegfront átvonulásával veszélyes időjárási jelenségekkel is számolnunk kell. Felhőszakadásra, heves zivatarok kialakulására figyelmeztetnek.

A szerdai nap további részében a csapadékrendszer lassan kelet felé helyeződik, éjfélig hozzávetőlegesen a Tisza vonaláig jut el. Benne szórványosan lehetnek zivatarok, gyakrabban az ország délnyugati-északkeleti tengelyében. Környezetükben néhol lokálisan jelentős mennyiségű (akár 25-30 milliméter) csapadék, szélerősödés és jellemzően kisebb méretű jég előfordulhat. Egy-egy heves zivatar is előfordulhat, amelyhez 2 centiméter körüli vagy kevéssel afeletti jégátmérő, valamint 80 km/óra feletti széllökések is társulhatnak. Heves zivatar megjelenésére délutántól a késő estig tartó időszakban kell számítani a Dunántúl déli felében, illetve a Duna-Tisza közén. A lehulló eső mennyisége az északnyugati, nyugati megyékben néhány helyen a mai nap folyamán is meghaladhatja a 15-20 millimétert. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára 12 megyére adott ki figyelmeztetést a felhőszakadás és heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjfél után már a Tiszántúlon is lehet számítani szórványosan zivatarokra, melyek közül az intenzívebbeket felhőszakadás kísérheti. Csütörtök reggelre, délelőttre fokozatosan megszűnik a zivatartevékenység.

Csütörtökre az OMSZ nyolc keleti megyében felhőszakadásra adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.