Heves zivatarok érkezhetnek délután, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. május. 23 11:18

Vasárnap délután egy gyors mozgású hidegfront vonul át hazánk felett, amelyek hatására a délkeleti megyékben akár heves zivatarok is kialakulhatnak.

Vasárnap a déli óráktól az érkező hidegfront előterében (később e mentén is) zivatarok kialakulása várható, leginkább az ország déli, délkeleti felén (nagyobb számban előbb a Dél-Dunántúlon, majd az Alföldön). Nagyobb bizonytalanság mellett heves zivatar is előfordulhat, amelyet jégeső (néhány helyen akár 2 centimétert meghaladó jégméret és intenzív csapadék (15-30 milliméter), illetve viharos szélrohamok (65-70 km/órát meghaladó) is kísérhetnek – erre elsősorban az Alföld déli felén kedvezőbbek a feltételek. A zivatarok az esti, késő esti órákban hagyhatják el a keleti határszélt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatarok várható kialakulása miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére. Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn a nap nagyobb részében veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. A kora esti óráktól azonban délnyugat felől labilizálódik a légkör a Dunántúlon és a középső országrészben, így ezeken a tájakon egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn zivatar kialakulásának veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas , Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.