Heves zivatarok érkeznek, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. június. 29 11:31

Hétfőn délután, este egy gyors mozgású hidegfront halad át hazánk felett, amelynek hatására heves zivatarok alakulnak ki az országban.

Hétfőn a késő délelőtti óráktól főként északon, északkeleten alakulhat ki zivatar, néhol heves zivatar. Délutántól északnyugat felől egy hidegfront érkezik, környezetében egyre többfelé várható zivatar, heves zivatar, amelyhez viharos (jellemzően 60-90 km/óra, néhol 100 km/óra körüli) széllökések, helyenként felhőszakadás (többnyire 20-40 milliméter), nagyobb méretű jég (2 centiméternél nagyobb) társulhat. Heves zivatarra a Dunántúl középső és délnyugati tájain, illetve az Alföldön és az Északi-középhegységben legnagyobb az esély.

A hidegfront mögött a Dunántúlon zivataroktól függetlenül több helyen viharossá fokozódik (60-70 km/óra, az északnyugati megyékben 70 km/óra körül) az északi, északnyugati szél.

A középhőmérséklet több helyen elérheti a 25, 26, délen és városi környezetben a 27 fokot, de az érkező hidegfront felfrissülést hoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok, elsőfokút pedig a felhőszakadás veszélye miatt az egész országra. A viharos erejű széllökésekre tekintettel Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Nyolc déli megyében hőségre figyelmeztetnek hétfőn.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A front az éjszaka első felében kelet felé elhagyja hazánkat, de éjfél után északkeleten még előfordulhat egy-egy zivatar, emiatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.