Heves zivatarok érkeznek, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. június. 29 11:31

Hétfőn délután, este egy gyors mozgású hidegfront halad át hazánk felett, amelynek hatására heves zivatarok alakulnak ki az országban.

Hétfőn a késő délelőtti óráktól főként északon, északkeleten alakulhat ki zivatar, néhol heves zivatar. Délutántól északnyugat felől egy hidegfront érkezik, környezetében egyre többfelé várható zivatar, heves zivatar, amelyhez viharos (jellemzően 60-90 km/óra, néhol 100 km/óra körüli) széllökések, helyenként felhőszakadás (többnyire 20-40 milliméter), nagyobb méretű jég (2 centiméternél nagyobb) társulhat. Heves zivatarra a Dunántúl középső és délnyugati tájain, illetve az Alföldön és az Északi-középhegységben legnagyobb az esély.

A hidegfront mögött a Dunántúlon zivataroktól függetlenül több helyen viharossá fokozódik (60-70 km/óra, az északnyugati megyékben 70 km/óra körül) az északi, északnyugati szél.

A középhőmérséklet több helyen elérheti a 25, 26, délen és városi környezetben a 27 fokot, de az érkező hidegfront felfrissülést hoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok, elsőfokút pedig a felhőszakadás veszélye miatt az egész országra. A viharos erejű széllökésekre tekintettel Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Nyolc déli megyében hőségre figyelmeztetnek hétfőn.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A front az éjszaka első felében kelet felé elhagyja hazánkat, de éjfél után északkeleten még előfordulhat egy-egy zivatar, emiatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.