Heves zivatarok érkeznek, nagy területen másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. május. 25 11:43

Szerda délután az érkező hidegfront hatására heves zivatarok kialakulására is számítani kell. Tizenkét megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Szerda délutánig az ország nagy részén kicsi a zivatar előfordulási esélye. A délután második felétől viszont egy érkező hidegfront hatására nyugat felől ismét egyre többfelé számíthatunk zivatarokra. Leginkább az ország déli felén (a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és középső területein) heves zivatarok kialakulása is várható, a zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek. Ezek mellé erősen viharos (90-100 km/órát elérő, meghaladó; károkozó) szélrohamok, jégeső (akár 2-3 centimétert meghaladó átmérő) és intenzív csapadékhullás (15-25 milliméter) társulhat. A heves zivatarok az esti, éjszakai órákban kelet felé haladnak, az Alföldön, északkeleten még csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Békés megyére másodfokú, az ország többi megyéjére pedig elsőfokú figyelmeztetés adott ki a szerdai napra, a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei (szélvihar, jégeső, intenzív csapadék) miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az időjárási helyzet függvényében kisebb körzetekben (déli tájak) nem kizárt magasabb fokozatú, piros zivatarriasztás érvénybe lépése sem.

 

 

Csütörtökön az észak-dunántúli öt megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt.

Miután kivonultak a zivatarok az országból, csütörtökön napközben kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.