Heves zivatarok, felhőszakadás hűsíti a hőséget

2018. augusztus. 09 11:01

A hőség mellett csütörtökön északkeleten, pénteken pedig a Dunántúlon kell zivatarok, illetve felhőszakadás kialakulására számítani.

Csütörtökön a napi középhőmérséklet többnyire 24 és 28 fok között alakul, ezen belül nagyobb területen 27 fok körüli értékek valószínűek.

Pénteken is a legtöbb helyen még 25, az Észak-Alföldön 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, de az Alpokalján már enyhülhet a hőség.

Csütörtökön az északkeleti megyékben, pénteken az Északi-középhegység térségében a délutáni, esti órákban kialakulhat egy-egy nem heves, helyi jellegű (lassan mozgó) zivatar. Péntek délutántól emellett egy hidegfront hatására északnyugat felől már szervezettebb, heves zivatarok is elérhetik az országot, illetve alakulhatnak ki a Dunántúlon (főleg annak nyugati és középső részein). A zivatarok péntek éjfélig közelítőleg a Duna vonaláig érhetnek el. A keleten előforduló zivatarokat lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék és átmeneti erős vagy viharos (50-80 km/óra) lökések kísérhetik, a pénteki dunántúli zivatarokhoz viszont nagyobb szemű jég, néhol 80-90 km/órát meghaladó széllökések és felhőszakadás is társulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.