Heves zivatarok is kialakulhatnak, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. június. 02 11:36

Kedden és szerdán újabb zivatarok kialakulására kell számítanunk, sőt szerdán helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak a Dunántúlon.

Kedden a déli óráktól hozzávetőlegesen az Eger-Szeged vonal körüli szélesebb sávban lehet helyenként zivatarokra számítani, emellett a nyugati határszél közelében sem lehet kizárni a kialakulásukat. Zivatarokhoz szélerősödés (50-70 km/óra) és kisebb méretű jég társulhat. Az északi, északnyugati szelet zivatarokat függetlenül is, kedd estig időnként viharos körüli (60-65 km/óra) lökések kísérik a Dunántúlon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok várható kialakulása miatt Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Békés megyére a keddi napra vonatkozóan.  Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán a Baja-Tatabánya vonaltól nyugatra többfelé kell zivatar kialakulására számítani a déli óráktól. Helyenként heves zivatar is előfordulhat, nagyobb méretű jég (2 centiméternél nagyobb), erősebb kifutószél (80-100 km/óra), és esetleg felhőszakadás kíséretében. A Dunántúlon másodfokú, Bács-Kiskun és Pest megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.