Heves zivatarok kialakulására figyelmeztetnek több megyében

2019. július. 06 11:45

Estétől, éjszakától észak felől hidegfront éri el az országot, melynek mozgása lelassul, várhatóan hétfő reggelre vonul át felettünk.

A front előtt és a fronton több hullámban alakulnak ki zivatarok, heves zivataroknak is megvan az esélye. Szombat estétől nyugat felől zivatarok érhetik el a Dunántúl nyugati, északnyugati részét, melyekhez viharos szél (60-85, esetleg 90 km/órát meghaladó széllökés) és jégeső (akár 2 centimétert meghaladó átmérővel) is társulhat. Éjjel elszórtan lehetnek zivatarok, valamivel nagyobb eséllyel az ország északi, északkeleti felén. Szombaton a napi középhőmérséklet elsősorban a nyugati, délnyugati területeken, illetve városi környezetben haladhatja meg a 25 fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Szintén elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt Baranya, Tolna, Somogy, Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben és este több hullámban valószínű zivatarok kialakulása, amelyekhez viharos (60-90 km/óra) vagy károkozó széllökés (90 km/órát meghaladó), jégeső (akár 2-3 centiméternél nagyobb átmérővel) és esetleg felhőszakadás (30-40 milliméter) társulhat. Vasárnap napközben zivatarokra – az ország többi részéhez képest – némileg kisebb az esély Komárom-Esztergom megyétől Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részig húzódó sávban van. Vasárnap az ország döntő részén már 25 fok alatt marad a napi átlaghőmérséklet. Vasárnap az ország nagy részén elsőfokú, míg Baranya, Csongrád és Békés megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.