Heves zivatarok lehetnek, több megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. május. 13 8:40

Az átvonuló hidegfrontnak köszönhetően nagy területen kedvezővé válnak az időjárási feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

Pénteken napközben több helyen lehet zivatar, délután a keleti, délkeleti megyékben heves zivatarok kialakulásához is kedvezők a feltételek. A késő esti órákra jelentősebben csökken a csapadékhajlam. A zivatarokat viharos széllökés (általában 60-90 km/óra, de a keleti tájakon akár 90 km/óránál nagyobb lökések is lehetnek), jégeső (keleten akár 2 centiméter fölött), lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 milliméternél is több lehet lokálisan) kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyére, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes a pénteki napon.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.