Heves zivatarokat hozhat a front, figyelmeztetés érvényes

2022. május. 12 10:16

Ma északon alakulhat ki egy-egy zivatar, a heves események pénteken érkezhetnek. Holnap már országszerte alkalmasak lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához, keleten heves viharok is lehetnek.

Ma napközben kisebb valószínűség mellett néhány zivatar előfordulhat előbb az északnyugati országrészben, majd az északi megyékben másutt is. Éjjel szintén az északi területeken van nagyobb esély zivatarok kialakulására (az éjszaka második felében nagyobb számban). A zivatarokat viharos széllökés (ma 60-80 km/óra), jégeső, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben több helyen (kisebb eséllyel és számban a középső országrészben) lehet zivatar, a keleti megyékben heves zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek. Az esti, késő esti órákra jelentőseben csökken a csapadékhajlam. A zivatarokat viharos széllökés (általában 60-90 km/óra, de a keleti tájakon akár 90 km/órát meghaladó lökések is), jégeső, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 millimétert meghaladó) kísérheti.

Hazánk teljes területén legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken, zivatar veszélye miatt. Heves zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes keleten: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben pénteken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentette a pollenterhelést. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás nem változik.